Deloitte Placement Papers And exam pattern

Deloitte Placement Papers And exam pattern

Deloitte Placement Papers And exam pattern :

Hello everybody 🙂

On 6th august we had our aptitude test for Deloitte organized by AMCAT. 326 students were eligible and package was 6.2 per annum *_* mind blowing isn’t it!! 😀 It was for consulting profile (Business Technology Analyst).

I had referred some of the previous year amcat papers for verbal, as I wasn’t sure about the synonyms & antonyms, for aptitude I referred RS Aggarwal.

The test started at around 9 a.m, There were 3 sections,

Verbal 20q 25min.
Quantitative aptitude 25Q 30min.
Logical reasoning 24Q 30min.

You cannot go to next question until you have answered the present question and once you have answered a particular question you cannot go back to the same question. Which means you have to be really careful.

I was surprised to see many questions were repeated from previous year papers, I had mixed feelings because I referred the previous year papers only for verbal section had i referred for all the three sections it would have been an added advantage. So verbal was not difficult.

The quants section was very easy, the questions were twisted but the approach remained the same. Focus on,

Profit & Loss.
Logs.
Work & Time.
Permutations.
Probability.
Percentages.
Divisibility.
Surds & indices.
LCM & HCF.

Logical reasoning was quite difficult. There were many questions on syllogism, the worst part was, statements were coded so I had to resolve the statements and then decide upon the conclusion.

Eg: a%b means a is daughter of b.
a^f means f is grandmother of a.
and so on followed by conclusions.

since this test is adaptive you cant really judge if you have done well. Adaptive means your next question will be based upon the present answer. If the answer is wrong following question will be very easy, if it’s right then following question will be difficult. So it mean if you keep getting easy questions that means you are in trouble!!! so watch out.

My suggestions are:

-> Stay calm and cool if you panic there are chances of going wrong in questions which you know also.

-> I found the time enough. But I heard my friends complaining that there was no sufficient time, so make sure you practice online tests.

-> Please refer previous papers. Many questions will be repeated from that.

-> If possible try giving amcat test before Deloitte. But make sure you know the answers for question asked. It so happened that my friends knew the questions but not answers. In that case there is no point in taking AMCAT.

-> Take many online mock tests as possible, this will help you in managing time.

Am waiting for my results…. fingers crossed :D.

All The Best 🙂

Deloitte – Sample Questions and Answers :

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
1) Cricket
2) Football
3) Polo
4) Carrom
5) Hockey

Answer:4

2. In the word CONTRACTUAL, the positions of the first and the eleventh letters are interchanged. Similarly, the positions of the second and the tenth letters are interchanged, and so on, up to the positions of fifth and seventh letters are interchanged, keeping the position of sixth letter unchanged. Which letter will be the third to the right of the sixth letter from the left end?
1) U
2) N
3) T
4) A
5) None of these

Answer:2

3. In a certain code, LATE is written as $%#@ and WIDE is written as *?▲@. How is DIAL written in that code?
1) ▲@#$
2) ▲@%$
3) ▲?%$
4) ▲?%#
5) None of these

Answer:3

4. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on their positions in the English alphabet?
DGH JMN ? VYZ
1) PRS
2) QST
3) OQR
4) ORS
5) None of these

Answer:5

5. If in the following set of numbers, the first and the third digits are interchanged in each number, which number will be second if arranged in ascending order after interchanging the digits?
583 645 396 287 469
1) 583
2) 645
3) 396
4) 287
5) 469

Answer:2

Directions (Q.6-10): In each of the following questions two rows of numbers are given. The resultant of each row is to be worked out separately based on the following rules, and the question below the row of numbers is to be answered. The operations of numbers in each row progress from left to right.

Rules:
(i) If an odd number is followed by another odd number, they are to be multiplied.
(ii) If an even number is followed by another even number, the first number is to be divided by the second even number.
(iii) If an even number is followed by the perfect square of an odd number, the first number is to be subtracted from the second number.
(iv) If an odd number is followed by an even number the two are to be added.
(v) If an even number is followed by an odd number which is not a perfect square, the square of the odd number is to be added to the even number.

11. 96 16 81 = x
11 15 18 = y

What is the value of y-2x?
1) 108
2) 33
3) 105
4) 36
5) None of these

Answer:1

12. 28 49 13 = x
37 12 22 = y

What will be the sum of the resultant of the two rows?
1) 108
2) 244
3) 102
4) 344
5) None of these

Answer:2

13. 18 5 17 = x
64 8 11 = y

What will be the value of x + y?
1) 189
2) 129
3) 69
4) 169
5) None of these

Answer:1

14. 9 15 50 = x
12 25 24 = y
What will be the value of x/y?
1) 18
2) 8
3) 5
4) 6
5) None of these

Answer:3

15. 56 14 9
36 12 7

What will be the difference between the resultants of the two rows?
1) 14
2) 21
3) 5
4) 26
5) None of these

Answer:4