Current Affairs September 28 2017 Questions And Answers

Current Affairs September 28 2017 Questions And Answers:
1.Who launches monthly Jan Sampark Program to facilitate adoption?
A. NITI Aayog
B. Central Adoption Resource Authority (CARA)
C. Reserve Bank of India (RBI)
D. Lok Sabha
Answer: Option B

Explanation:

The Central Adoption Resource Authority (CARA) launched monthly Jan Sampark program to enable public to interact with its officials to obtain information related to child adoption. Nearly 150 Prospective Adoptive Parents (PAPs), adoptive parents and representatives of agencies participated in the session.

2.Which state forms steering committee to monitor drug de-addiction recently?
A. Punjab
B. Gujarat
C. Assam
D. Rajasthan
Answer: Option A

Explanation:

Punjab Chief Minister Amarinder Singh has constituted a steering committee to monitor and coordinate the states drug de-addiction and rehabilitation programme. The decision to set up the committee, headed by the state chief secretary, was taken by the chief minister at a meeting of the State Board of Drug De-addiction and Rehabilitation.

3.Which company became the world’s most valuable brand in Interbrand’s 2017?
A. Amazon
B. Google
C. Apple
D. Adobe
Answer: Option C

Explanation:

Apple became the world’s most valuable brand in Interbrand’s 2017 best Global Brands ranking. Apple’s brand value was measured as $184,15 billion, which was grew 3 percent from the year 2016. Google is in second place with $141.7B which grew 6 percent in brand value over the past year and followed by Microsoft ($80B), Coca-Cola ($69.7B), Amazon ($64.8B), and Samsung ($59.3B).

4.Israel agreed to provide increased support of this state’s White Revolution.
A. Punjab
B. Madhya Pradesh
C. Haryana
D. Rajasthan
Answer: Option C

Explanation:

Mr.Uri Ariel, Minister of Agriculture and Rural Development of Israel, announced that Israel will provide increased support to Haryana’s White Revolution, in Israel. Israel is already working on five centres of excellence in Haryana. Haryana would adopt techniques and experience of Israel to increase average milk production.

5.Who inagurated Shouchalayakkagi Samara in Karnataka recently?
A. Jitendra Singh
B. Narendra Modi
C. Siddaramaiah
D. Venkaiah Naidu
Answer: Option D

Explanation:

Vice President, Mr.M.Venkaiah Naidu inaugurated the ‘Shouchalayakkagi Samara’ (A Crusade for Toilets) Programme, in Karnataka. The Vice President honoured 13 Village Panchayat Presidents and the Naragund Taluka Panchayat President as the achievers of ‘Shouchalayakkagi Samar’.

6.This bank signed pacts with the Union Cabinet under BRICS Mechanism?
A. Exim Bank
B. ABN Amro Bank
C. CitiBank
D. Standard Chartered Bank
Answer: Option A

Explanation:

The Cabinet approved the signing of Interbank Local Currency Credit Line Agreement and Cooperation Memorandum relating to Credit Ratings by Exim Bank with member banks under BRICS Interbank Cooperation Mechanism. It has authorized Board of Directors of Exim Bank to negotiate and conclude any individual contracts and commitments within their framework as both agreements are non-binding in nature.

7.Priyanka ranks __________ in the World’s Highest-Paid TV Actresses list.
A. 8th
B. 5th
C. 6th
D. 7th
Answer: Option A

Explanation:

According to the world’s highest-paid TV actresses 2017 list Priyanka Chopra ranks 8th position. Colombian actress Sofia Vergara tops the list again.

8.Which state secures top position in manufacturing emergence in India?
A. Jharkhand
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Maharashtra
Answer: Option D

Explanation:

Maharashtra secured the 1st position in manufacturing emergence in India, according to a study conducted by the non-governmental industry body ASSOCHAM. Gujarat has obtained the second position, with good performance on change in capacity utilisation, operational ratio, value addition and input cost. ASSOCHAM considered the following factors to prepare the ranking: number of factories, output value, working capital, net fixed capital formation, fixed capital, finished goods, capital invested and total inputs.

9.Which of the following airport bagged the best airport security award from the World Quality Congress (WQC)?
A. Goa International Airport
B. Chhatrapati Shivaji International Airport
C. Chennai International Airport
D. Mangalore International Airport
Answer: Option B

Explanation:

The security cover provided by the CISF at the Chhatrapati Shivaji International Airport has bagged the best airport security award from the World Quality Congress (WQC). The awards are considered as recognition of excellence demonstrated by agencies in the commerce and industry space of the country and based on the independent evaluation by the WQC Jury. The award will be given to CISF (Central Industrial Security Force) at an event to be held in Dubai next month.

10. World Maritime Day is observed as ___________.
A. Sep 28th
B. Sep 26th
C. Sep 24th
D. Sep 21st
Answer: Option A

Explanation:

The World Maritime Day is celebrated across the world on 28 September across the world. The theme for 2017 World Maritime Day is ‘Connecting Ships, Ports and People’. The main aim is to do so by focusing on helping International Maritime Organization (IMO) member states to develop and implement maritime strategies to invest in a joined-up, interagency approach.

Leave a Reply

Your email address will not be published.