Current-Affairs September 21 2017 Questions And Answers

Current-Affairs September 21 2017 Questions And Answers:

1. How many countries signed a UN treaty to ban nuclear weapons?
A. 50
B. 62
C. 82
D. 102
Answer: Option A

Explanation:

50 Countries signed the United Nations treaty to ban nuclear weapons. Brazil was the first country to sign onto the ban, followed by nations from Algeria to Venezuela. More than 120 countries approved the new nuclear weapons ban treaty in July.

2. The 13th edition of Indo-USA joint military training exercise “Yudh Abhyas-2017” has started in ___________.
A. Kochi
B. Washington
C. New York
D. Chennai
Answer: Option B

Explanation:

The 13th edition of joint military training exercise “Yudh Abhyas-2017” has started between Indian and US armies at Joint Base Lewis McChord in Washington, USA on September 16, 2017. During the two week long exercise soldiers from both countries will hone their tactical skills in counter insurgency and counter terrorist operations under a joint brigade headquarter. Both sides will jointly train, plan and execute a series of well-developed tactical drills for neutralization of likely threats that may be encountered in UN peace keeping operations.

3. The joint military exercise “Iron Union 5” will start between United States and which country?
A. UAE
B. Israel
C. Afghanistan
D. Russia
Answer: Option A

Explanation:

The joint military exercise “Iron Union 5” will start between United States and United Arab Emirates (UAE) exercise in Abu Dhabi on September 23, 2017 to consolidate their bilateral relations and exchange training and military expertise. The purpose of the exercise is to upgrade and boost the readiness of the UAE’s armed forces and to allow both armies to promote their international co-operation in joint military operations.

4. International Day of Peace is observed around the world on ___________.
A. September 20
B. September 21
C. September 25
D. September 24
Answer: Option B

Explanation:

International Day of Peace is observed around the world on 21 September. This day was established in 1981 by unanimous United Nations (UN) resolution. Theme for 2017 is “Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All”.

5. Adhaar card is now mandatory for entry into pubs in
A. Hyderabad
B. Chennai
C. New Delhi
D. Mumbai
Answer: Option A

Explanation:

The Telangana government has made it mandatory for Aadhaar cards to be shown as identification proof by Hyderabad residents to gain entry to pubs. Those below 21 years of age will not be allowed to enter the pubs. A murder investigation of 17-year-old girl forced the excise department to implement such step.

6. Which GST committee on exports has been constituted by the Union Finance Ministry?
A. Hasmukh Adhia committee
B. Etela Rajender committee
C. Rita Teaotia committee
D. Sushil Modi committee
Answer: Option A

Explanation:

The Union government has constituted a GST Committee on Exports headed by revenue secretary Dr Hasmukh Adhia to look into issues of export sector and to recommend suitable strategy for helping the export sector in the post-GST scenario to the GST Council. On September 19, the Adhia – headed panel is meeting in New Delhi to deliberate on the issues faced by the industry under the Goods and Services Tax (GST) and holding discussion with representatives from 8 export promotion associations the difficulties faced by the exporters. Commerce Secretary Rita Teaotia is also attending the meet. The panel is mandated to recommend to the GST Council a suitable strategy for helping the export sector in the post-GST set-up.

7. Which state is hosting the 5th edition of “Kaju India 2017- The Global Cashew Summit”?
A. Maharashtra
B. Goa
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
Answer: Option B

Explanation:

The 5th edition of “Kaju India 2017- The Global Cashew Summit has started at Grand Hyatt Hotel in Goa from September 17,which is organised by Cashew Export Promotion Council of India (CEPCI). In the 3-day summit, more than 450 delegates including 30 from foreign countries are participating in the event. The summit will bring together the entire spectrum of the Global Cashew Industry and the Expo associated with it providing excellent brand visibility and demonstrates the recent developments of the industry.

8. Which team has won the 2017 Kalpathi AGS – Buchi Babu All-India Invitation cricket tournament?
A. Guwahati
B. Chennai
C. Kochi
D. Hyderabad
Answer: Option D

Explanation:

The Hyderabad team have won the 2017 Kalpathi AGS – Buchi Babu All-India Invitation cricket tournament. In the final at Chennai on September 15, they defeated TNCA President’s XI by 8 wickets.

Leave a Reply

Your email address will not be published.