Current Affairs October 22 2017 Questions And Answers

Current-Affairs October 22 2017 Questions And Answers

Current Affairs October 22 2017 Questions And Answers:
1. Who become the top run-scorer at the 200 ODI-mark?
A. Rohit Sharma
B. Gautam Gambhir
C. Suresh Raina
D. Virat Kohli
Answer: Option D

Explanation:

Indian skipper Virat Kohli has become the top run-scorer at the 200 ODI-mark, after taking the field against New Zealand in the first ODI at Mumbai, on today. In his 200th ODI, Virat has 8,767 runs, 146 more than second-placed AB de Villiers. Virat is the 14th Indian cricketer to play 200 ODIs.

2. What is the name of the Indian-origin teenager who become UK’s youngest millionaire?
A. Kavita Shukla
B. Akshay Ruparelia
C. Farrhad Acidwala
D. Arjun Rai
Answer: Option B

Explanation:

An Indian-origin teenager Akshay Ruparelia, has become UK’s youngest millionaire by selling houses through his online estate agency www.doorsteps.co.uk. His company became the 18th biggest estate agency in the UK, just 16 months after his website went live. The firm already employs 12 people and is set to double in size with an investment of 500,000 pounds.

3. How many projects will be inagurated by Sushma Swaraj in Bangladesh?
A. 5
B. 10
C. 12
D. 15
Answer: Option D

Explanation:

Foreign Minister Sushma Swaraj is expected to inaugurate 15 projects financed by New Delhi during her two-day trip to Bangladesh from October 23. India is planning to fund massive development projects in Bangladesh as part of Prime Minister Narendra Modi’s ‘neighbourhood first’ policy.

4. Which of the following will provide electricity to 70 households in Assam’s Majuli?
A. SpiceJet
B. Jet Airways
C. IndiGo
D. Air India
Answer: Option A

Explanation:

Low-cost carrier SpiceJet will provide electricity to the remote village of Baruahchuck in Majuli district of Assam. It will setup a ‘solar microgrid’ in 75 days, which provides electricity to approximately 70 households, one school, an anganwadi, two temples and street lights. The airline has adopted the village of Baruahchuck for the ‘Roshan Hoga Desh Hamara’ scheme launched on Diwali.

5. This decides to close 800 government schools which have fewer than 20 students.
A. Punjab
B. Haryana
C. Telangana
D. Karnataka
Answer: Option A

Explanation:

The Punjab government will shut down 800 primary schools with less than 20 students, and merge them with schools nearby. The students and staff will be accommodated in adjoining schools situated within a one kilometre-radius. The decision is aimed at improving the utilisation of the teaching staff in the state.

6. Prime Minister Narendra Modi will be launching India’s first Roll On-Roll Off or ‘Ro-Ro’ ferry service in ___________.
A. Gujarat
B. West Bengal
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh
Answer: Option A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi will be launching India’s first Roll On-Roll Off or ‘Ro-Ro’ ferry service between Ghogha in Saurashtra’s Bhavnagar district and Dahej in Bharuch district of Gujarat. The service is expected to reduce the distance between the two coastal towns from 310 km by road to 30 km, saving time and money. The travel time will be cut by at least five hours. The ferry service will be able to carry up to 100 vehicles and 250 passengers.

7. The government had made Aadhaar mandatory for opening bank accounts as well as for any financial transaction of __________.
A. Rs. 25,000 and above
B. Rs. 75,000 and above
C. Rs. 50,000 and above
D. Rs. 1,00,000 and above
Answer: Option C

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) clarifies that linking bank accounts to Aadhaar is mandatory under the Prevention of Money Laundering Act, dismissing media reports which suggested that such a linkage is not mandatory. The government had notified under PMLA that every bank account should be linked to Aadhaar by 31 December, failing which the accounts will become inoperative. The government in June had made Aadhaar mandatory for opening bank accounts as well as for any financial transaction of Rs. 50,000 and above.

8. Which country tops Asia-Pacific list of nations elected to United Nations Human Rights Council (UNHRC)?
A. Spain
B. Nepal
C. Australia
D. Malaysia
Answer: Option B

Explanation:

The United Nations General Assembly (UNGA) elected 15 States to serve on the United Nations Human Rights Council (UNHRC) of which Nepal topped the countries representing the Asian Group in the 47-member council. UNHRC, Geneva-based highest intergovernmental body looking into matters relating to protection and promotion of human rights globally, elects its members through a secret ballot. Nepal topped the Asia-Pacific group with 165 votes followed by Qatar with 155, Pakistan with 151, and Afghanistan by 130.

9. Which Indian-American personality has won the 2017 Discovery Education 3M Young Scientist Challenge?
A. Mrinali Kesavadas
B. Rohit Mital
C. Deepika Kurup
D. Gitanjali Rao
Answer: Option D

Explanation:

Indian-American Gitanjali Rao has won the 2017 Discovery Education 3M Young Scientist Challenge for her prototype water lead contamination detector ‘Tethys’. The sensor-based device detects the quality of water and shares the results to a mobile application via bluetooth. The aim of the competition, open to citizens of the US who are enrolled from Class 5 to 8, is to identify a solution to an everyday problem that directly impacts either the contestant or the global population. The winner of the competition is awarded $25,000 along with the title of ‘America’s Top Young Scientist 2017’.

10. Which state government has decided to ban pillion riding on two-wheelers with less than 100 cc engine?
A. Andhra Pradesh
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Gujarat
Answer: Option C

Explanation:

Karnataka government has decided to ban pillion riding on two-wheelers with less than 100 cc engine. It will not affect the existing two-wheelers but will be applicable for new vehicles. The ban comes in the backdrop of safety of the pillion riders, who are often victims of the road accidents.

4 thoughts on “Current Affairs October 22 2017 Questions And Answers”

  1. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit once again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.|

Leave a Reply

Your email address will not be published.