Current Affairs October 21 2017 Questions And Answers

Current-Affairs October 21 2017 Questions And Answers

Current Affairs October 21 2017 Questions And Answers:

1. Which City to get 2 new Sewage Treatment plants before March for Clean Ganga Process?
A. Chennai
B. Varanasi
C. Patna
D. Mumbai

Answer: Option B

Explanation:
Prime Minister Narendra Modi’s parliamentary constituency Varanasi will soon get two sewage treatment plants as part of the government’s bid to curb Ganga water pollution. The sewage treatment plants, having a total 260 million liters daily capacity, will be commissioned at Varanasi’s Dinapur and Goitha before March next year. The government had recently awarded a contract for constructing 50 MLD (million liters daily) capacity STP (sewage treatment plants) at Ramana in Varanasi.

2. This software industry setting up centres of excellence on artificial intelligence (AI) and data sciences for a better understanding on the emerging technologies.
A. IBM
B. HCL
C. NASSCOM
D. Infosys

Answer: Option C

Explanation:
Software industry association National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) is setting up centres of excellence on artificial intelligence (AI) and data sciences for a better understanding on the emerging technologies. These centres of excellence are being set up in Bengaluru and Hyderabad. Work related to mapping the resources available in India for developing AI will be carried out at these centres. These centres will also promote AI-based start-ups and will enlist global best practices including regulatory aspects.

3. Which state celebrate Bestu Varas recently?
A. Rajasthan
B. Assam
C. Bihar
D. Gujarat

Answer: Option D

Explanation:
The Gujarat is celebrate their New Year a day after Diwali. The Gujarati New year is also called Bestu Varas. It is celebrated on the first day of the Kartik month in the Shukla Paksha. On this day, People cleaned their houses, prepared rangolis and wore new clothes and offered pujas at the temples. The most important work of the day was the beginning of the new accounting books for businesspersons.

4. Which of the following introduce live location sharing for its users?
A. Instagram
B. Twitter
C. Facebook
D. Whatsapp

Answer: Option D

Explanation:
WhatsApp rolled out the option to share “live location” for its users. The “live location” sharing feature of WhatsApp enables a user to let a contact or a group trace his/her location or movement on a map in real time for a defined window of time. This is different from the current “share location” feature which shares a static location. Like the static location, live location also will be visible only to the contacts or groups the user chooses to share it with.

5. This state prohibits using ‘Dalit’, ‘Harijan’ in official communications.
A. Karnataka
B. Kerala
C. Tamilnadu
D. Andra Pradesh

Answer: Option B

Explanation:
As per an internal circular of Kerala Information and Public Relations Department, words ‘Dalit’ and ‘Harijan’ will not be used in its official communications. This circular is based on the directive from Kerala State Commission for Scheduled Castes (SC) and Scheduled Tribes (ST) Chairman Justice PN Vijayakumar. It is believed that usage of words ‘Dalit’ and ‘Harijan’ promotes discrimination for the lower castes.

6. Which Asian countries parliament approved country’s first budget in 12 years?
A. Bhutan
B. Nepal
C. Kuwait
D. Lebanon

Answer: Option D

Explanation:
Lebanon’s parliament approved country’s first budget in 12 years. This budget is aimed towards reforming the fragile economy and preventing rising debt from becoming a crisis-like situation.Political crisis gripped Lebanon since assassination of former Prime Minister Rafik al-Hariri in 2005, thereby preventing successive government from passing the budget.

7. Who of the following approved a special family pension for widows of govt employees killed by terrorists?
A. Shri Captain Amarinder Singh
B. Shri Nitish Kumar
C. Shri Raghubar Das
D. Shri Manohar Lal

Answer: Option A

Explanation:
Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh restored the Special Family Pension for widows of government employees killed by extremists. The scheme was revoked in 2016 by the erstwhile Shiromani Akali Dal Government. Restoring this scheme was one of the pre-poll promises made by Captain Amarinder Singh before the February 2017 State elections.

8. Who launched excel-based offline tool to file initial GSTR-3B Returns?
A. Goods and Services Tax Network (GSTN)
B. Telenor India
C. Tata Teleservices
D. MTS India

Answer: Option A

Explanation:
Goods and Services Tax Network (GSTN) launched an Excel-based offline tool for businesses to file initial GSTR- 3B returns. They stated that taxpayers can download the offline utility from the GSTN portal and after fill in the data the file can be uploaded on GST portal. After uploading of the return to the GST Portal, the taxpayer has to preview the form, complete formalities like submit, offset the liability and file their GSTR-3B Return using a digital signature or electronic verification code.

9. As per the Levels and Trends in Child Mortality 2017 report how many countries are responsible for 50% newborn deaths?
A. 8
B. 5
C. 3
D. 2

Answer: Option B

Explanation:
As per a report titled “Levels and Trends in Child Mortality 2017”, India along with Pakistan, Nigeria, Congo and Ethiopia is responsible for half of all new-born deaths in the world. This report has been authored by United Nations Children’s Fund (UNICEF), World Health Organization (WHO), World Bank Group and United Nations. As per the report, 6 million children died before reaching the age of five in 2016. This marks a decrease as compared to year 2000 in which 9.9 million children had died before turning five.

10. Which day is observed as 21st October?
A. National Police Commemoration Day
B. National Teacher Day
C. National Health Day
D. National History Day

Answer: Option A

Explanation:
The National Police Commemoration Day is observed every year on 21st October remembering the brave policemen who sacrificed their lives while discharging their duties. Rich tributes are paid to the martyrs on this day. This altercation between the troops led to the death of ten policemen. Seven of the others who were also imprisoned managed to escape from the Chinese troops.

B. Shri Vijay Prasad
C. Shri Naresh Iyer
D. Shri Dharmendra Pradhan

Answer: Option D

Explanation:
Petroleum Minister Dharmendra Pradhan inaugurated the first phase of Piped Natural Gas supply system in Bhubaneswar, Odisha. In the first phase, 255 houses in Nalco Nagar in Chandrasekharpur of Bhubaneswar were supplied with environment-friendly PNG. As part of the City Gas Distribution project, around 25 thousand households in twin-city Bhubaneswar and Cuttack would get PNG connection by end of next year.

6 thoughts on “Current Affairs October 21 2017 Questions And Answers”

  1. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

  2. Hello! I’ve been reading your site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Humble Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent job!|

Leave a Reply

Your email address will not be published.