current affairs mar-9-2019|current affairs in india march 2019

March 9, 2019

1.     The bilingual correspondent with the BBC Priyanka Dubey has been named for an Award for an Outstanding Woman Journalist for the years 2018.its awards women journalists for their exceptional contribution to the cause of journalism upholding standards of excellence through a sustained body of work.

 

Answer. The name is Chameli Devi Jain award

 

2.     Raghu ram Rajan, former governor of RBI has been chosen for Award by Yashwantrao Chavan Prathisthan for his contribution to economic development. Raghu ram Rajan will be presented with the award at the 106th birth anniversary. Raghu ram Rajan is credited with steering Indian economy during turbulent times during the post-global financial crisis period.

 

Answer. This award name is ‘Yashwantrao Chavan National Award 2018’

 

3.     The Union Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Puri launched an app and a Portal to help the public in getting the necessary information on fingertips and the government to effectively manage its properties.

 

Answer. These name are ‘E-Dharti app’ and  ‘E-Dharti Geoportal’

 

4.      (IBBI) has signed a agreement with Corporation to assist IBBI in further building the capacity of insolvency professionals and insolvency professional agencies for the purpose of the bankruptcy code. IBBI established under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 provides a platform for re-organization and insolvency resolution of corporate persons, partnership firms and individuals in a time bound manner for maximization of the value of assets, to promote entrepreneurship, availability of credit and balance the interests of all the stakeholders

 

Answer. International Finance Corporation (IFC)

 

5.     The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the acquisition of debt-laden Lanco’s 500 MW Teesta hydro-electric power project in Sikkim by state-owned NHPC. CCEA has sanctioned the funds for the acquisition and execution of balance work of the Teesta Stage-Vl Hydro Electric Project by the NHPC Ltd.

 

   Answer. The total cost of the project would be Rs 5,748.04 crore (at July 2018 price

    level),  which includes abid amount of Rs 907 crore for acquisition and estimated cost of

    balance work of Rs 3,863.95 crore, which includes Interest During Construction (IDC)

   and Foreign Component (FC) of Rs 977.09 cr.

 

6.     Union Minister of Environment India was released plan the Forests and Climate Change. The plan is aimed at reducing emissions and providing thermal comfort to citizens. This Plan provides a 20-year perspective to address the cooling requirements across various sectors and recommends ways to provide access to sustainable cooling and thermal comfort for people.

 

Answer. The name is India Cooling Action Plan and its Reduce cooling demand across sectors by 20% to 25% by 2037-38

 

7.     The Supreme Court has proposed a court-monitored mediation in the Ram Janmabhoomi-Babri Masjid land dispute case to arrive at a permanent solution to the politically and religiously sensitive issue. The mediation panel will hold the proceedings at Faizabad ensuring full confidentiality.

 

Answer. The mediation panel consists of three members. Justice Kalifullah (Retired judge). And the other two members are spiritual leader Sri Sri Ravi Shankar and senior advocate Sriram Panchu.

 

8.     President of India presented the Nari Shakti awards, 2018 on the occasion of International Women’s Day on 8th March. Nari Shakti awards are the highest civilian honour for women in India. Nari Shakti awards were presented for the year 2018 and the awardees include Scientists, entrepreneurs, environmentalists, social workers, farmers, artists, masons, a woman marine pilot, a woman commando trainer, journalists and film-makers..

 

Answer. 44 Nari Shakti awards were presented by 2018