Profit and Losses problems- Aptitude Questions and Answers

Profit and Losses problems- Aptitude Questions and Answers

Home » Aptitude »Profit And Losses Problems

Profit and Losses problems- Aptitude Questions and Answers:-

This is aptitude on Profit And Losses Problems Question and answers with explanation for different interviews and competitive and entrance exams.

1. A trader buys an article for Rs.500 and sells it at Rs.650. Find his gain percent .
A). 30%
B). 25%
C). 35%
D). 20%
E). None of these
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:-
Gain % = ( 650-500/500 ) * 100
= 30%

[/showhide]
2. Shiva purchased a scooter for Rs.5200 and spent Rs.800 on its repairs.He had to sell it for Rs.5500. Find his profit or loss percent
A). 8 1/3%
B). 6 1/3%
C). 8 1/2%
D). 6 2/5%
E). None of these
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:-

Purchased price = 5200
Repairs = 800
Cost price = 5200 + 800
Sold price = 5500
Loss percentage = ( 600-5500/6000 ) * 100
= 50/6

= 8 1/3%

[/showhide]
3. A dealer sold a watch for Rs.425, thereby losing 15%. At what price should he have sold the watch to earn a gain of 10% ?
A). Rs.450
B). Rs.550
C). Rs.525
D). Rs.425
E). None of these
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:-

Sold price = Rs. 425
Let original price = 100%
then sold price = 100% - 15% = 425
= 85% = 425
to make gain 10% he has to sel at 110%
the selling price 110% = 425/85 * 110
= 550

[/showhide]
4. A man buys 5 apples for Rs.3 and sells each for Rs.2. What is his gain percent?
A). 50%
B). 33 1/3%
C). 233 1/3%
D). 60%
E). None of these
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option C
Explanation:-

5 apples cost price = 3 Rs.
1 apple selling price =2 Rs.
5 apples selling price = 5 * 2 = 10 Rs.
Profit % = (10-3/3) * 100
= 7/3 * 100
= 233 1/3

[/showhide]
5. By selling an article for Rs.450, a man loses 10%. Find his gain or loss percent if he sells it for Rs.540.
A). 6% loss
B). 8% loss
C). 6% gain
D). Gain 8%
E). None of these
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:-

selling price at 10% loss = 90% = 450
then cost price = 100 % = 500 Rs.
Profit = =( 540-500/500 ) * 100
= 8%

[/showhide]
6. For the same article if loss is 20% then selling price is Rs.60 and if gain is 20% them selling price is
A). Rs.90
B). Rs.70
C). Rs.80
D). Rs.85
E). None of these
[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:-

First selling price 20% loss = 80% = Rs.60
then selling price @ 20% profit = 120%=?
( 60/80 ) * 120
= 90 Rs.

[/showhide]
7. If the profit percent is numerically equal to the cost price in rupees and the selling price is Rs. 39, what is the cost price?
A). 28
B). 40
C). 25
D). 30
E). None of these
[showhide type=”links7″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:- Let cost price = x
then profit % = x
x= ( 39-x / x ) * 100
x2 + 100 * - 3900
x = 30

[/showhide]
8. A reduction of 25% in the price of oil enables a house wife to obtain 5kgs more for Rs.800, what is the reduced price for kg?
A. Rs.20
B. Rs.30
C. Rs.40
D. Rs.25

[showhide type=”links8″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option C
Explanation:
800*(25/100) = 200 ---- 5
? ---- 1 => Rs.40

[/showhide]

9.A man sells two articles for Rs.3600 each and he gains 30% on the first and loses 30% on the next. Find his total gain or loss?
A. 9% loss
B. 400
C. 4000
D. 324

[showhide type=”links9″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:
(30*30)/100 = 9%loss

[/showhide]

10. I bought two books; for Rs.480. I sold one at a loss of 15% and other at a gain of 19% and then I found each book was sold at the same price. Find the cost of the book sold at a loss?
A. Rs.28
B. Rs.280
C. Rs.140
D. Rs.70

[showhide type=”links10″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:
x*(85/100) = (480 - x)119/100
x = 280

[/showhide]

Read More:

Problems on Average
Time and Work
H.C.F and L.C.M
Ratio and Proportion
Partnership Problems
Percentage Problems

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.