Problems on Age- Aptitude Questions and Answers-Lifebix

aptitude test age problems

Home » Aptitude »Problems on age

Problems on Age- Aptitude Questions and Answers-Lifebix:-

In this website explained a aptitude Problems on age  questions and answers with brief explanation for entrances exams test and competitive exams, different type of interviews. we are solved in detail with examples and it will easy to understand and important questions.

Aptitude Age Problems for Entrance exams test :-

1. The sum of ages of 4 children born at the intervals of 4 years each is 60 years. What is the age of the youngest child?
A. 5 years
B. 9 years
C. 10 years
D. None of these
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:
Let the ages of children be x, (x + 4), (x + 8), (x + 12) years.
Then, x + (x + 4) + (x + 8) + (x + 12) = 60
4x = 60-24
4x = 36
x = 9
Age of the youngest child = x = 9 years.

[/showhide]
2. A Mother said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the Mother’s age is 40 years now, the son’s age six years back was:
A. 14 years
B. 20 years
C. 32 years
D. 36 years
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:
Let the son's present age be x years. Then, (40 - x) = x
2x = 40
x = 20
Son's age 5 years back (20 - 6) = 14 years.

[/showhide]
3. P is two years older than Q who is twice as old as R. If the total of the ages of P, Q and R be 32, the how old is Q?
A. 11
B. 7
C. 5
D. 12
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:
Let R's age be x years. Then, Q's age = 2x years. P's age = (2x + 2) years.
(2x + 2) + 2x + x = 32
5x = 30
x = 6.
Hence, Q's age = 2x = 12 years.

[/showhide]
4. Present ages of Murali and Suresh are in the ratio of 4 : 3 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 9 : 7 respectively. What is Suresh’s present age in years?
A. 24
B. 29
C. 44
D. None of these
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:
Let the present ages of Murali and Suresh be 4x years and 3x years respectively.
Then, (4x + 3) / (3x + 3) = 9/7
7(4x + 3) = 9(3x + 3)
28x + 21 = 27x + 27
28x - 27x = 27-21
x = 6.
Suresh's present age = 4x = 24 years.

[/showhide]
5. A man is 26 years older than his Daughter. In two years, his age will be twice the age of his Daughter. The present age of his Daughter is:
A. 15 years
B. 19 years
C. 23 years
D. 24 years
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:
Let the Daughter's present age be x years. Then, man's present age = (x + 26) years.
(x + 26) + 2 = 2(x + 2)
x + 28 = 2x + 4
x = 24 years

[/showhide]
6. 5 years ago, the ratio of the ages of Muni and SSunil was 6 : 5. Three years hence, the ratio of their ages will be 9 : 8. What is Sunil’s age at present?
A. 45 years
B. 53 years
C. 72 years
D. None of these
[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:
Let the ages of Kunal and Sagar 5 years ago be 5x and 4x years respectively.
Then, (5x + 5) + 3 / (4x + 5) + 3 = 9/8
8(5x + 8) = 9(4x + 15)
40x + 64 = 36x + 135
40x - 36x = 135-64
4x = 71
x =17.75
Sunil's present age = (5(17.75) + 5) = 93.75 years.

[/showhide]

7.The sum of the present ages of two persons A and B is 60. If the age of A is twice that of B, find the sum of their ages 5 years hence?
A. 50
B. 60
C. 70
D. 80

[showhide type=”links7″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option C
Explanation:
A + B = 60, A = 2B
2B + B = 60 => B = 20 then A = 40.
5 years, their ages will be 45 and 25.
Sum of their ages = 45 + 25 = 70.

[/showhide]

8.The ratio of the present ages of P and Q is 3:4. 5 years ago, the ratio of their ages was 5:7. Find the their present ages?
A. 30, 40
B. 25, 30
C. 50, 60
D. 20, 40

[showhide type=”links8″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:
Their present ages be 3X and 4X.
5 years age, the ratio of their ages was 5:7, then (3X - 5):(4X - 5) = 5:7
X = 35 - 25 => X = 10.
Their present ages are: 30, 40.

[/showhide]

9.Sachin is younger than Rahul by 4 years. If their ages are in the respective ratio of 7:9, how old is Sachin?
A. 16 years
B. 18 years
C. 28 years
D. 24.5 Years

[showhide type=”links9″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:
Let Rahul's age be x years. 
Then, Sachin's age = (x - 7) years.
(x - 7)/x = 7/9
2x = 63 => x = 31.5
Hence, Sachin's age = (x - 7) = 24.5 years.

[/showhide]

10.At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4:3. After 6 years, Arun’s age will be 26 years. What is the age of Deepak at present?
A. 12 years
B. 15 years
C. 19 1/2 years
D. 21 years

[showhide type=”links10″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:
Let the present ages of Arun and Deepak be 4x and 3x years respectively. 
Then, 4x + 6 = 26 => x = 5 
Deepak's age = 3x = 15 years.

[/showhide]

11.Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5:4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11:9 respectively. What is Anand’s present age in years?
A. 24
B. 27
C. 40
D.None of these

[showhide type=”links11″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:
Let the present ages of Sameer and Anand be 5x and 4x years respectively. 
Then, (5x + 3)/(4x + 3) = 11/9 
9(5x + 3) = 11(4x + 3) => x = 6
Anand's present age = 4x = 24 years.

[/showhide]
Read More:

? Problems on Average
? Time and Work
? H.C.F and L.C.M
? Ratio and Proportion
? Partnership Problems
? Percentage Problems

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.