Percentage Problems- Aptitude Questions and Answers

Percentage Problems- Aptitude Questions and Answers

Home » Aptitude »
Percentage Problems

Percentage Problems- Aptitude Questions and Answers:-

This is aptitude on Percentage Problems Question and answers with explanation for different interviews and competitive and entrance exams.

1) What fraction is equal to 37 1/2 % ?
A) 2/5
B) 1/8
C) 3/8
D) 5/8
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:
     = 37 1/2%
   = 75/2 * 1/100
   = 1/8

[/showhide]
2) Express 5/8 as a rate percent.
A) 62 1/2%
B) 37 1/2%
C) 67 1/2%
D) 27 1/2%
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:
    =  5/8  * 100
    =  62 1/2 %

[/showhide]
3) A man earns Rs. 350 in a month and spends 70% of his income.How much does he save in a year?
A) 1260
B) 1160
C) 1140
D) 1380
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:
   Man earning money = Rs. 350
   Month saving  = 100% - 70%
                          =  30 % of earning money 
                          = 350 * 30/100
                          = Rs. 105

   Saving for year = 105 * 12
                           = 1260

[/showhide]
4) A student has to score 33% marks to pass. How gets 57 mareks and fails by 75 marks. What is the maximum number of marks?
A) 500
B) 300
C) 600
D) 400
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:

      Pass percentage = 33%
      Pass marks = 57 + 75
                        = 132
      Total marks = 100%
                         = 132/33 * 100
                        = 400 

[/showhide]
5) The population of a town is increased from 70,000 to 71,050. What is percentage increase?
A) 2.5
B) 3.5
C) 1.5
D) 4.5
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option C
Explanation:

Increased population = 71050-70000
                            = 1050
Increased percentage = (Increased population / initial population ) * 100
                                 = (1050 / 70000) * 100
                                 = 1.5

[/showhide]

S.B.I asking Questions on Percentage problems:-

6) The population of a town is 4500. 11/18th of them are males and rest females. 40% of the males are married. Find the percentage of married females.
A) 62 6/7%
B) 62 3/4%
C) 62 1/4%
D) 62 1/2%
[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:

          Population of town = 4500
          Males     = 4500 * (11/18)
                        = 2750
          Females = 4500 *(7/18)
                        =1750
       Married Males = 2750 * 40 %
                               = 2750 * (40/100)
	             = 1100
      Males , Females are in one town. They definently marry females in that town.
      So married females  = 1100.
      Percentage of married  females = (1100/1750) * 100
			  = 62 6/7 %

[/showhide]
7) When 40 % of a number is added to 42, the result is the number itself.. What is the value of the number?
A) 50
B) 90
C) 70
D) 40
[showhide type=”links7″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option C
Explanation:

 Let that number 100 % then 
         42 + 40% of (100%) = 100%
         42 + 40% = 100%
        60% = 42
 Then number = 100 % = (42/60) * 100
                      = 70

[/showhide]
8) When 60 is subtracted from 60% of a number , the result is 60. What is the number?
A) 600
B) 200
C) 400
D) 500
[showhide type=”links8″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:

   60% of (100%) -60 = 60
       60% = 120
   Then number 100 %   = (120/60) * 120
                        = 200

[/showhide]
9) If the salary of A is 25% less than the salary of B, then the salary of B is what percent more than A’s?
A) 25%
B) 12 1/2%
C) 37 1/2%
D) 33 1/3%
[showhide type=”links9″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:

Let  B's salary 100
 A's salary = 100 -100 * (25/100)
                = 75
   Required percentage = (25/75) * 100 
                       = 33 1/3 %

[/showhide]
10) Abhi had RS4800 with her 2 years ago. It the first year she added 20% to that amount and in the second year she added 25% more to that amount. Find the total amount with her at present.
A) Rs7200
B) Rs6800
C) Rs5900
D) Rs6500
[showhide type=”links10″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:

	= X +Y + (XY/100)
	= 20 + 25 + (20*25 / 100)
	= 50%
	Original amount = 100%
		         = 4800
	New amount = 100 + 50%
		   = 150%
		= (4800/100) * 150
		= 7200

[/showhide]
Read More:

? Problems on Average
? Time and Work
? H.C.F and L.C.M
? Ratio and Proportion
? Partnership Problems
? Percentage Problems

Leave a Reply

Your email address will not be published.