Home » Aptitude »

Percentage Problems

## Percentage Problems- Aptitude Questions and Answers:-

This is aptitude on Percentage Problems Question and answers with explanation for different interviews and competitive and entrance exams.

**1) What fraction is equal to 37 1/2 % ?**

A) 2/5

B) 1/8

C) 3/8

D) 5/8

[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionBExplanation: = 37 1/2% = 75/2 * 1/100 = 1/8

[/showhide]

**2) Express 5/8 as a rate percent.**

A) 62 1/2%

B) 37 1/2%

C) 67 1/2%

D) 27 1/2%

[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionBExplanation: = 5/8 * 100 = 62 1/2 %

[/showhide]

**3) A man earns Rs. 350 in a month and spends 70% of his income.How much does he save in a year?**

A) 1260

B) 1160

C) 1140

D) 1380

[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionAExplanation: Man earning money = Rs. 350 Month saving = 100% - 70% = 30 % of earning money = 350 * 30/100 = Rs. 105 Saving for year = 105 * 12 = 1260

[/showhide]

**4) A student has to score 33% marks to pass. How gets 57 mareks and fails by 75 marks. What is the maximum number of marks?**

A) 500

B) 300

C) 600

D) 400

[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionDExplanation: Pass percentage = 33% Pass marks = 57 + 75 = 132 Total marks = 100% = 132/33 * 100 = 400

[/showhide]

**5) The population of a town is increased from 70,000 to 71,050. What is percentage increase?**

A) 2.5

B) 3.5

C) 1.5

D) 4.5

[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionCExplanation: Increased population = 71050-70000 = 1050 Increased percentage = (Increased population / initial population ) * 100 = (1050 / 70000) * 100 = 1.5

[/showhide]

## S.B.I asking Questions on Percentage problems:-

**6) The population of a town is 4500. 11/18th of them are males and rest females. 40% of the males are married. Find the percentage of married females.**

A) 62 6/7%

B) 62 3/4%

C) 62 1/4%

D) 62 1/2%

[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionAExplanation: Population of town = 4500 Males = 4500 * (11/18) = 2750 Females = 4500 *(7/18) =1750 Married Males = 2750 * 40 % = 2750 * (40/100) = 1100 Males , Females are in one town. They definently marry females in that town. So married females = 1100. Percentage of married females = (1100/1750) * 100 = 62 6/7 %

[/showhide]

**7) When 40 % of a number is added to 42, the result is the number itself.. What is the value of the number?**

A) 50

B) 90

C) 70

D) 40

[showhide type=”links7″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionCExplanation: Let that number 100 % then 42 + 40% of (100%) = 100% 42 + 40% = 100% 60% = 42 Then number = 100 % = (42/60) * 100 = 70

[/showhide]

**8) When 60 is subtracted from 60% of a number , the result is 60. What is the number?**

A) 600

B) 200

C) 400

D) 500

[showhide type=”links8″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionBExplanation: 60% of (100%) -60 = 60 60% = 120 Then number 100 % = (120/60) * 120 = 200

[/showhide]

**9) If the salary of A is 25% less than the salary of B, then the salary of B is what percent more than A’s?**

A) 25%

B) 12 1/2%

C) 37 1/2%

D) 33 1/3%

[showhide type=”links9″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionDExplanation: Let B's salary 100 A's salary = 100 -100 * (25/100) = 75 Required percentage = (25/75) * 100 = 33 1/3 %

[/showhide]

**10) Abhi had RS4800 with her 2 years ago. It the first year she added 20% to that amount and in the second year she added 25% more to that amount. Find the total amount with her at present.**

A) Rs7200

B) Rs6800

C) Rs5900

D) Rs6500

[showhide type=”links10″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: OptionAExplanation: = X +Y + (XY/100) = 20 + 25 + (20*25 / 100) = 50% Original amount = 100% = 4800 New amount = 100 + 50% = 150% = (4800/100) * 150 = 7200

[/showhide]

**Read More:**

? Problems on Average

? Time and Work

? H.C.F and L.C.M

? Ratio and Proportion

? Partnership Problems

? Percentage Problems