Partnership – Aptitude Questions and Answers

Partnership Problems Question and answers

Home » Aptitude »
Partnership Problems

Partnership Problems Question and answers:

This is aptitude on Partnership Problems Question and answers with explanation for different interviews and competitive and entrance exams.

1) A, B and C are partners in a business. A puts in Rs 350, B Rs.450 and C Rs.550. What is the share of C in a profit of Rs. 405 at the end of the year?
A) Rs 315
B) Rs 105
C) Rs 165
D) Rs 185
[showhide type=”links1″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option C
Explanation:

A,B,C's investments 350,450,550
Profit ratio 350:450:550
7 : 9 :11
Total profit = 27 points
= 405
C's profits = 405/27 x 11
= 165

[/showhide]
2) A and B enter into partnership. A contributed Rs . 6,000 for 4 months and B RS. 5.000 for 8 months. What is the same of profit of B out of Rs.6,000?
A) Rs 3750
B) Rs 4750
C) Rs 2850
D) Rs 1950
[showhide type=”links2″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A

Explanation:
A,B's investments 6000 5000
investment period 4 8
Profit ratio 6000 * 4 : 5000 * 8
24 : 40
3 : 5
Total profit = 8 parts
= 6000
B's share = 5 parts
= 6000/8 * 5
= 3750

[/showhide]
3) P, Q and R center into partnership . P puts in Rs.1200 for 6 months , Q Rs. 800 for 7 months and R Rs.600 for 8 months. What is the share of P out of the profit Rs.396?
A) Rs 132
B) Rs 162
C) Rs 196
D) Rs 112
[showhide type=”links3″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B

Explanation:
P,Q,R's investments 1200 800 600
Investment period 6 : 7 : 8
Profit ratio 72 : 56 : 48
9 : 7 : 6
Total profit = 22 parts
= 396
P's share = 9 parts
= 396/22 * 9
= 162

[/showhide]
4) Murali and Suresh starts a business with Rs. 7500 and Rs. 6000 respectively. Murali is sleeping partner and Suresh gets 12.5% of the profit for managing the business. How should a profit of Rs. 1440 be divided between them?
A) Rs 1000 , 440
B) Rs 800 , 640
C) Rs 720 , 720
D) Rs 740 , 700
[showhide type=”links4″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D

Explanation:
Murali , Suresh 's invest 7500 , 6000
Profit ratio = 7500 : 6000
5 : 4
Murali is sleeping partner , so Suresh's profit formanaging business in total proft
= 1440 x 12.5 %
180 Rs.
Remaining profit = (5+4) parts
= 9 parts
= 1440 -180
= Rs. 1260
Murali's share = 1260 * 5/9
= Rs. 700
Suresh's share = 180 + 1260 * 4/9
= Rs. 740

[/showhide]

5) Muni began business with Rs. 4200 and was joined afterwords by Sunil with Rs. 7200. When did Sunil join if the profits at the end of a year were divided equality?
A) After3months
B) After4months
C) After5months
D) After6months
[showhide type=”links5″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation: 
Let period 'x' Muni , Sunil Investments 4200 7200 
Investment period 12 (12-x) 
Profit ratio 4200 * 12 : 7200(12-x) 
From data profit are equal then 4200 * 12 = 7200(12-x) 
                                             7 = 12 - x 
                                               x = 5

[/showhide]

6.A and B enter into partnership with capital as 7:9. At the end of 8 months, A withdraws. If they receive the profits in the ratio of 8:9 find how long B’s capital was used?
A. 6 months
B. 8 months
C. 10 months
D. 7 months

[showhide type=”links6″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:
7 * 8 : 9 * x = 8:9 => x= 7

[/showhide]

7. A, B and C are entered into a partnership. A invested Rs.6500 for 6 months, B invested Rs.8400 for 5 months and C invested for Rs.10000 for 3 months. A is a working partner and gets 5% of the total profit for the same. Find the share of C in a total profit of Rs.7400.
A. 1750
B. 1900
C. 8600
D. 10300

[showhide type=”links7″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:
65 * 6 : 84 * 5 : 100 * 3
26:28:20
C share = 74000 * 95/100 = 7030 * 20/74 => 1900

[/showhide]

8.Two persons A and B take a field on rent. A puts on it 21 horses for 3 months and 15 cows for 2 months; B puts 15 cows for 6months and 40 sheep for 7 1/2 months. If one day, 3 horses eat as much as 5 cows and 6 cows as much as 10 sheep, what part of the rent should A pay?
A. 1/3 rd
B. 2/5 th
C. 2/3 rd
D. 1/5 th

[showhide type=”links8″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option A
Explanation:
3h = 5c
6c = 10s
A = 21h*3 + 15c*2
    = 63h + 30c
    = 105c + 30c = 135c
 B = 15c*6 + 40s*7 1/2
     = 90c + 300s
     = 90c + 180c = 270c
 A:B = 135:270
            27:52
 A = 27/79 = 1/3

[/showhide]

9.The ratio of investments of two partners P and Q is 7:5 and the ratio of their profits is 7:10. If P invested the money for 5 months, find for how much time did Q invest the money?
A. 7 months
B. 10 months
C. 9 months
D. 11 months

[showhide type=”links9″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option B
Explanation:
7*5: 5*x = 7:10
x = 10

[/showhide]

10.A, B and C started a business with capitals of Rs. 8000, Rs. 10000 and Rs. 12000 respectively. At the end of the year, the profit share of B is Rs. 1500. The difference between the profit shares of A and C is?
A. Rs. 300
B. Rs. 400
C. Rs. 500
D. Rs. 600

[showhide type=”links10″ more_text=”Show Answers” less_text=”Show Answers”]

Answer: Option D
Explanation:
Ratio of investments of A, B and C is 8000 : 10000 : 12000 = 4 : 5 : 6
And also given that, profit share of B is Rs. 1500
=> 5 parts out of 15 parts is Rs. 1500
Now, required difference is 6 - 4 = 2 parts
Required difference = 2/5 (1500) = Rs. 600

[/showhide]
Read More:

Problems on Average
Time and Work
H.C.F and L.C.M
Ratio and Proportion
Partnership Problems
Percentage Problems

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.